Saturday, 5 March 2011

Eclere....sau ecleruri?? :)

Blogul asta e ceva nou pt mine....si o parte din retetele pe care le fac sunt ceva nou...a first for me.
Asa si cu eclerele astea....care au fost un mix de retete amestecate de pe net, cu instructiuni prin telefon de la o prietena care imi spunea foarte impacientata ca "gogosile trebuie sa se umfle, daaa?" :))
Si pentru ca orice inceput poate sa fie bumpy road....pot sa ma "laud" ca prima transa de gogosele am aruncat-o la gunoi pentru ca nu s-au umflat nici batute. Am pus prea mult ulei....si doar nu era sa vin in fata voastra cu gogosele neprezentabile, neumflate si neapetisante....

Ce am pus pt aluat:
  • 300 ml apa
  • 200 ml ulei
  • 4 oua
  • 200 grame faina (1 lingura cu varf are 25 gr, you do the math....)





Ce am pus pt crema:
  • o cutie crema Mascarpone
  • esenta rom
  • esenta vanilie
  • 3 linguri zahar
  • ciocolata rasa
Ce am pus pt glazura
  • 3 patratele cico alba
  • 3 patratele cioco cu lapte si caramel
  • putina smantana pt gatit, ca sa lege ciocolatile impreuna
Am pus intr-o cratita la fiert (ideal sa fie de teflon, ca sa nu se lipeasca) apa la fiert cu uleiul. Cand a fiert, turnati toata faina odata si amestecati bineeeee cu o lingura de lemn, ca sa nu se faca cocoloase. Amestecati pana cand aluatul se dezlipeste de pe pereti.
Lasati sa se raceasca putin apoi incepeti sa puneti oualele, cate unul odata, amestecand foarte bine. Urmatorul ou se adauga doar dupa ce cel dinainte a fost inglobat perfect.
Intr-o tava cu hartie de copt (eu nu am avut, am uns-o cu putin ulei, dar nu mai era nevoie nici de ala pt ca gogoselele sunt uleioase bine si nu se lipesc) am pus cu o lingura de inghetata globuri de aluat.
Soldateii astia frumos aliniati se dau la cuptor la foc mare (cuptor preincalzit oricum) vreo 15 min, apoi micsorati flacara si mai lasati vreo 15 min. Nu deschideti usa la cuptor, altfel o sa plangeti dupa ele.
Sunt gata cand sunt rumenite si daca le bateti suna putin a gol....e posibil in functie de puterea cuptorului sa trebuiasca sa le tineti mai mult de 30 min cu totul.
(Nota importanta: stiu ca reteta se cheama "eclere" si alea ar trebui sa fie lunguiete, dar eu nu am avut cu ce sa le torn, asa ca gogosele de choux a la creme mi s-a parut a fi o idee geniala).







Sa revenim: cat stau soldateii la rumenit in cuptor, am facut crema, which is very basic.
Mascarponele l-am amestecat cu zaharul pana s-a topit, am pus aromele, ciocolata data pe razatoare....si gata crema. In functie de gust si placere, puteti umple cu ce tip de crema vreti, vanilie, cioco, etc.....

Dupa ce gogoselele s-au facut (si racit) se taie si se umplu cu crema.
Glazura este easy peasy to do: am pus la incalzit in microunde ciocolata de ambele feluri, cu un pic de smantana lichida pt gatit....am amestecat si am pus cu o pensula de silicon peste capacele gogoselelor....
Le-am facut ieri dupa amiaza, azi de dimineata mai era una singura. :)

PS: pe viitor voi mai face eclere, dar cu anumite imbunatatiri: mai putin ulei in compozitie, asta e prima chestie, mi s-au parut prea uleioase cand se coceau.
Crema clar va fi alta. Cea de mascarpone mi s-a parut destul de.....fara personalitate, ca o frisca la gust si cam atat. Era ok, nu zic nu....dar nu a fost wow. Mergea ceva mai aromat,
crema de vanilie, de lamaie.....dar asa invatam incet incet cu totii. :)

No comments:

Post a Comment