Pasteis de nata in traducerea (mea) libera inseamna: ce pacat ca am doar 1 gura, 2 maini si pot sa mestec atat de incet.... :))
In traducere oficiala, "pasteis de nata" sunt un dulce specific din Portugalia, facut din foietaj si umplut cu o crema pe baza de oua, zahar si smantana.
De facut este usor de facut, iar rezultatul este minunat va asigur.
Ce am pus:
- o foaie de aluat congelat, din cel pt placinta, eu am avut de la Bella. Pe viitor cand voi face din nou, am sa fac aluat de la 0, cu apa, faina, unt....
- 2 oua
- smantana pt gatit, cam 100- 150 ml
- coaja de portocala
- zahar
- esenta de vanilie
- scortisoara
- tavi pt briose
- 1 lingurita cu varf de amidon alimentar, pt ingrosarea cremei
Foaia de aluat am taiat-o pe din doua pe lung pe mijloc si am pudrat-o cu scortisoara (da, eu cea care nu suporta acest ingredient, am facut o prajitura cu scortisoara....si mi-a si placut).
Apoi fiecare jumatate de foaie se ruleaza cat de strans puteti....va rezulta un sul lung din care taiati 6 bucati egale. Apoi luati fiecare bucata si intindeti-o cu un facalet (sau in cazul meu cu mainile).
Vor rezulta niste cosulete din coca, pe care le puteti pune in fiecare forma de briosa....nu e nevoie sa ungeti.
Sfatul meu aici este sa faceti cosuletele ceva mai mari, pentru ca mie la copt mi s-au cam strans...am pus acest aspect pe seama aluatului, de aia am spus ca in viitor voi face eu from scratch.
Dati cosuletele la cuptor vreo 10 min, cam pe 200 grade, cuptorul sa fie preincalzit.
Timp in care pregatiti crema: puneti pe foc mic (sau in bain marie, dar dureaza mai mult) smantana, adaugati zaharul, esenta de vanilie si coaja de portocala...eu am luat big chunks cu un peeler de legume din coaja de la o portocala, pentru ca dupa ce crema a fiert si aromele s-au intalnit, coaja o scoatem. Adaugati si amidonul si amestecati constant, sa nu se prinda pe fund....nimeni nu vrea o crema afumata.
Scoateti cojile de coca, deja putin coapte, turnati crema in fiecare coaja si mai dati la cuptor inca vreo 15 min. Ele se vor umfla in cuptor si vor arata nice and round, dar imediat ce opriti focul ele vor da inapoi. Nu va impacientati, asa trebuie sa arate pasteis de nata....si in plus crema minunata de lapte ar trebui la suprafata sa aiba si pete de culoare inchisa....la mine din pacate nu au aratat asa. Le-as mai fi lasat dar imi era ca se va arde coaja de coca...si nu eram departe de adevar.
Dar sunt minunate la gust, usor de facut, crema de oua si smantana, e dulce, parfumata si este o incantare in combinatie cu aluatul fraged.
Sfat (pe care eu nu l-am urmat, bineinteles): NU le mancati fierbinti.....veti regreta. :)
Eu am facut-o. Odata ca nu se simte gustul si in al doilea rand ca va opariti cu crema fierbinte.
Tot la origini pasteis de nata se servesc pudrate din belsug cu zahar pudra si scortisoara....eu le-am mancat asa pentru ca erau destul de dulci...iar S. nu mai zicea nimic pentru ca era cu gura plina....dar ii puteam vedea incantarea in ochi. :)
So EVRIKA!! :)
PS: candva voi ajunge la Belem, in Portugalia si voi pune fotografii cu mine, S. si poate cine stie, chiar si cu piticuta noastra, indopandu-ne cu pastis de nata de la mama lor. :)
No comments:
Post a Comment