Aveti nevoie de:
- 500 gr ciuperci
- 50 gr unt
- 25 gr faina
- 100 ml smantana
- 1 ceapa
- 1 legatura patrunjel (daca doriti si marar)
- sare
Eu am ales ciuperci proaspete , tip champinion. Nu imi plac cele la conserva.
Ciupercile se curata si se spala bine, apoi se taie in felii mari. Daca sunt micute, pot fi lasate si intregi. Vor avea un aspect mai ... "de restaurant" in farfurie.
Apoi eu curat si tai ceapa in cubulete mici. Nu-mi place sa gasesc bucati mari de ceapa in farfurie si nici sa o scot dupa ce fierbe. Daca nu va place sa gasiti ceapa in farfurie pentru un anume fel de mancare, dar totusi sa o pastrati, o puteti mixa foarte bine dupa ce a fiert, ca pentru supe creme, si apoi o aruncati la loc in oala.
Ceapa se caleste putin si apoi se adauga ciupercile si se lasa la fiert. Daca ciupercile sunt in bucati mari, trebuie lasate la fiert putin mai mult ca sa se patrunda bine.
Dupa ce ciupercile au fiert se pregateste sosul de ciulama: se freaca faina cu putina apa rece si se rastoarna peste ciuperci cu care se amesteca binisor. Se lasa sosul sa dea in cateva clocote pentru ca acesta sa iasa omogen (in cazul in care mai raman ceva cocoloase), apoi se ia cratita de pe foc.
Smantana se bate cu o lingura de apa rece si se adauga in mancarea fierbinte impreuna cu sarea si patrunjelul taiat marunt.
Eu o servesc ca garnitura.
Arata delicios :)
ReplyDeleteDin pacate B. nu mananca ciuperci.
As putea sa incerc, poate reusesc sa-l conving sa guste. daca nu ii place pap eu tot si gata :)