Dar totul are o logica, chiar si in my own little mad world, asa ca va spun sa nu sariti prea mult in sus...sosul Bechamel vi-l spun cum se face pt ca l-am folosit chiar astazi la cartofi frantuzesti.
Mie imi place sa fac cartofi frantuzesti, mi se pare o reteta yumm yumm...iar sosul Bechamel este exact acel liant care face ca toate ingredientele sa se uneasca intr-o masa onctuoasa si compacta, in loc sa stea razlete ouale, cartofii si cascavalul.
So, here it goes:
- 2 linguri de unt
- 2 linguri de faina
- 1 cana (mare) de lapte
- sare, piper
- optional cascaval
- optional putina nucsoara rasa, ii da o aroma deosebita
Untul se topeste intr-o cratita (in cazul meu ibric, pt ca nu am facut o cantitate mare) si cand e topit complet se adauga si cele 2 linguri de faina. Amestecati repede si serios, preferabil cu un tel, pentru a nu se face cocolase.
Dupa aceea adaugati cana cu lapte si amestecati. Incet sosul va incepe sa se ingroase, asa ca adaugati si sarea, piperul, nucsoara dupa gust. Daca vi se pare prea gros, mai adaugati fara teama putin lapte si mai amestecati. Eu l-am vrut de consistenta unei smantani subtiri.
Pt ca eu l-am folosit la cartofi frantuzesti (adica plini de telemea si cascaval) am pus doar foarte putina sare in el, pt alte feluri de mancare (gen conopida la cuptor, alte sufleuri, peste) se poate face mai sarat, respectiv mai consistent (mai putin lapte adica).
Reteta asta e fara poze, ca deh....nu prea am avut ce sa va arat.
Sosul merita incercat, este fin si imbogateste niste feluri de mancare relativ simple.
Daca va iese si fara cocoloase...cu atat mai bine. Daca nu.....multi vad, putini cunosc. :)
Super postarea :)
ReplyDeleteDesi eu pot afirma ca nu sunt fana de nucsoara respect reteta si o "reglez" dupa necesitati.