Saturday, 19 March 2011

Brain damage....

Nu e vreo denumire fensi - smensi pt un fel de mancare ce contine creier de animal....it's just me intr-o pasa de zile mari. Si ca sa nu o dau direct din titlu cu "brain fart" si sa va gonesc complet si definitiv de aici, am zis sa pornim de la brain damage...si de la faptul ca sunt in impas bloggeristic, creational, culinar...si de care mai vreti voi.

Adica in traducere libera, nu stiu ce sa mai fac de mancare. I mean....something worth blogging, pentru ca aseara am mancat CPJ si creveti trasi in unt cu sos de soia, dar asta stie sa faca evribadi.

Asa ca pana la noi ordine recunosc cu rusine ca am doua maini stangi in ale bucatariei...si de 2 zile traim cu pizza, KFC (aaah, hot wings) si in curand pe ecrane niste posibile sarmale de la mama.
Nu neg, am facut o minunatie de tort....no bullshit, chiar am facut dar nu am apucat sa ii fac nici o poza...a disparut de pe platou mancat de S. si de toti cei care s-au mai perindat prin casa...dar cum sa pun o reteta...mai ales de tort, fara sa pun poze?
Promit sa il refac si revin...cu poze si reteta completa....trust me, merita facut!!

Pana atunci, astept pareri, sugestii, reclamatii....ce sa mai pun in oale si tigai people?? Doi oameni si un bebelac in casa....si nu avem ce manca. :))

Wednesday, 16 March 2011

Mancare de varza Doice's way

Adicalea...ce........... numa' Gabi stie?
Si JE stie sa faca mancare de varza proaspata.

Cu alte cuvinte....am reusit in cele din urma sa gasesc varza adevarata care la noi se numeste "green cabbage" si a aparut in magazine acum o saptamana. "White cabbage" a fost in magazine toata iarna si e modelul de varza turceasca - frunze tari, lemnoase.

oricum....
Mare fericire pentru ca eu sunt o mare iubitoare de mncare de varza.
Am cumparat 2 verze (se ne ajunga) si m-am apucat de munca.

Ingrediente:
2 verze
un ardei gras verde (micut)
lamaie
bulion
ulei, sare, piper

Ca de obicei partea cea mai distractiva este cea in care trebui tocata varza. Acasa la mama aveam Borner :)
Aici am....cutit. Deci distractia a inceput si dupa circa o ora m-am declarat multumita pentru ca am invins varza. E adevarat ca am reusit sa umplu bucataria de varza dar...arta cere sacrificii.
Dupa tocat restul e usor. Am pus varza la calit in un pic de ulei si dupa ce a inceput sa se inmoaie am adaugat si ardeiul tocat marunt.
Se adauga un pic de apa, sare, piper si bulion si se lasa la fiert. Dupa ce s-a fiert se adauga zeama de lamaie pana se acreste dupa gust (noi mancam acru asa ca adaug zeama de la o lamaie).

Acasa as fi pus la final si un pic de verdeata tocata marunt (patrunjel si marar) dar aici nu am avut asa ca am mancat cu ardei iute si a fost delicios.

Friptura de miel

M-am mutat in tara perfecta pentru una dintre placerile mele culinare cele mai mari: MIELUL
Aici gasesti miel tot anul, nu doar de Paste asa ca pot sa mananc friptura destul de des.
B nu este fan de miel asa ca am profitat de vizita parintilor mei ca sa fac reteta asta.
Este o reteta simpla dar de efect. Gustul mielului ramane pur si nealterat de prea multe mirodenii.
Partea mea preferata de la miel (ca si de la porc, de altfel) este ceafa pentru ca este amestecul perfect de carne si grasime care se topeste in cuptor fragezind perfect carnea.
Plimbandu-ma cu mama prin oras am gasit la o macelarie gat de miel feliat. Pentru mine friptura este perfecta daca e si un os de ros asa ca am hotarat ca e cazul sa cumparam vreo 2 kg de carne si circa 2 ore mai tarziu eram la masa.

Ingrediente:
carne de miel (pulpa, coaste, ceafa)
usturoi
cimbru
lamaie
sare, piper
















In primul rand trebuie aromata tava. Mai exact.... se presara in tava sare, piper si cimbru. Apoi se aseaza frumos fripturile si se presara pe deasupra sare, piper si cimbru. Apoi se taie o lamaie felii si se aseaza frumos intre bucatile de carne. Cu usturoiul se face la fel.
Se baga la cuptor (fara folie de aluminiu) si dupa cam o ora la 200 de grade se verifica cu furculita.
Am servit cu pure de cartofi si castraveti murati in otet.

Tuesday, 8 March 2011

Pasteis de nata...sau "De ce ii iubim pe portughezi"

Pasteis de nata in traducerea (mea) libera inseamna: ce pacat ca am doar 1 gura, 2 maini si pot sa mestec atat de incet.... :))
In traducere oficiala, "pasteis de nata" sunt un dulce specific din Portugalia, facut din foietaj si umplut cu o crema pe baza de oua, zahar si smantana.
De facut este usor de facut, iar rezultatul este minunat va asigur.

Ce am pus:
  • o foaie de aluat congelat, din cel pt placinta, eu am avut de la Bella. Pe viitor cand voi face din nou, am sa fac aluat de la 0, cu apa, faina, unt....
  • 2 oua
  • smantana pt gatit, cam 100- 150 ml
  • coaja de portocala
  • zahar
  • esenta de vanilie
  • scortisoara
  • tavi pt briose
  • 1 lingurita cu varf de amidon alimentar, pt ingrosarea cremei
Foaia de aluat am taiat-o pe din doua pe lung pe mijloc si am pudrat-o cu scortisoara (da, eu cea care nu suporta acest ingredient, am facut o prajitura cu scortisoara....si mi-a si placut).

Apoi fiecare jumatate de foaie se ruleaza cat de strans puteti....va rezulta un sul lung din care taiati 6 bucati egale. Apoi luati fiecare bucata si intindeti-o cu un facalet (sau in cazul meu cu mainile).
Vor rezulta niste cosulete din coca, pe care le puteti pune in fiecare forma de briosa....nu e nevoie sa ungeti.



Sfatul meu aici este sa faceti cosuletele ceva mai mari, pentru ca mie la copt mi s-au cam strans...am pus acest aspect pe seama aluatului, de aia am spus ca in viitor voi face eu from scratch.
Dati cosuletele la cuptor vreo 10 min, cam pe 200 grade, cuptorul sa fie preincalzit.

Timp in care pregatiti crema: puneti pe foc mic (sau in bain marie, dar dureaza mai mult) smantana, adaugati zaharul, esenta de vanilie si coaja de portocala...eu am luat big chunks cu un peeler de legume din coaja de la o portocala, pentru ca dupa ce crema a fiert si aromele s-au intalnit, coaja o scoatem. Adaugati si amidonul si amestecati constant, sa nu se prinda pe fund....nimeni nu vrea o crema afumata.


Scoateti cojile de coca, deja putin coapte, turnati crema in fiecare coaja si mai dati la cuptor inca vreo 15 min. Ele se vor umfla in cuptor si vor arata nice and round, dar imediat ce opriti focul ele vor da inapoi. Nu va impacientati, asa trebuie sa arate pasteis de nata....si in plus crema minunata de lapte ar trebui la suprafata sa aiba si pete de culoare inchisa....la mine din pacate nu au aratat asa. Le-as mai fi lasat dar imi era ca se va arde coaja de coca...si nu eram departe de adevar.

Dar sunt minunate la gust, usor de facut, crema de oua si smantana, e dulce, parfumata si este o incantare in combinatie cu aluatul fraged.
Sfat (pe care eu nu l-am urmat, bineinteles): NU le mancati fierbinti.....veti regreta. :)
Eu am facut-o. Odata ca nu se simte gustul si in al doilea rand ca va opariti cu crema fierbinte.
Tot la origini pasteis de nata se servesc pudrate din belsug cu zahar pudra si scortisoara....eu le-am mancat asa pentru ca erau destul de dulci...iar S. nu mai zicea nimic pentru ca era cu gura plina....dar ii puteam vedea incantarea in ochi. :)
So EVRIKA!! :)

PS: candva voi ajunge la Belem, in Portugalia si voi pune fotografii cu mine, S. si poate cine stie, chiar si cu piticuta noastra, indopandu-ne cu pastis de nata de la mama lor. :)

Sunday, 6 March 2011

Supa de pui

Aceasta este reteta clasica pentru supa de pui. Este perfecta pentru o zi ploioasa pentru ca te incalzeste si te face sa te simti acasa oriunde ai fi (sau cel putin asa simt eu).

 Ingrediente:
cateva bucati de pui (in cazul meu 2 pulpe)
o ceapa
un morcov
un pastanac
un bat de telina (aici e cam dificil de gasit radacina ca acasa)
fidea
sare

Am pus puiul la fiert in apa cu sare si am adunat spuma cam jumatate de ora de cand a inceput sa fiarba. Daca nu adunati spuma supa nu ramane clara.












Dupa ce puiul s-a fiert am adaugat legumele.














Separat am pus la fiert fideaua in apa cu sare. Daca puneti fideaua direct in supa aceasta devine tulbure.













Dupa ce s-au fiert legumele am scos ceapa si betele de telina. Daca ar fi fost radacina as fi lasat cubuletele acolo dar asa are o textura cam moale.











Am servit-o  fierbinte cu patrunjel tocat si cu piper.

 

Musaca cu piure de cartofi

Musacaua este una dintre mancarurile mele preferate si a fost prima data cand am facut una singura de la cap la coada si fara mama la telefon. A iesit buna dar pureul a fost un pic prea moale dar data viitoare o sa iasa perfecta.

Ingrediente:
500 grame carne de vita tocata
4 cartofi mari
o ceapa
rosii tocate la conserva
lapte si unt pt pure
sare, piper, cimbru

Am curatat cartofii, i-am taiat cubulete si i-am pus la fiert in apa cu sare. Cand s-au fiert am facut pure cu lapte si unt. Trebuie lasat sa se raceasca total ca sa fie un pic tare.
Am tocat ceapa si am pus-o la calit.














Cand era transparenta am adaugat carnea tocata.













Am calit totul pana cand nu am mai vazut bucatele de carne roz. Am adaugat rosii tocate la conserva pe care le-am mai tocat si eu un pic ca sa nu fie cubuletele prea mari.












Am lasat tigaia pe aragaz la foc mediu pana cand a scazut sosul si arata ca si cand ar fi inchegata.













Am luat vasul de yena si am pus jumatate din cantitatea de pure apoi am adaugat toata carnea si la sfarsit a doua parte din pure. Am batut un ou si l-am intins pe deasupra ca sa faca o crusta frumoasa.













Am bagat la cuptor la 200 de grade timp de 40 de minute si Voila!













A iesit delicioasa :)

Pilaf in trei culori

Am citit reteta intr-o revista englezeasca si mi s-a parut interesanta.
Este o reteta simpla si rapida. In revista foloseau un cub de supa de pui dar, cum eu nu aveam, am fiert puiul cu o ceapa si apoi l-am prajit.

Ingrediente
8 polonice supa
2 polonice orez
un morcov
un pumn mazare congelata
un pumn porumb congelat

Morcovul se curata si apoi se taie in cubulete cam de marimea unui bob de mazare.
Se pune la fiert supa si se adauga toate legumele plus sare (daca nu folositi cub) si piper. Se fierb circa 20 de minute si apoi se lasa cu capacul pus circa 20 de minute, sa se umfle.
Daca vreti puteti sa lasati puiul in pilaf tot timpul.
Daca va place pilaful mai moale (zemos) puteti sa folositi un raport mai mare decat cel clasic de 4 la 1.
Am servit cu pui prajit si castraveti murati.
Delicios :)

Saturday, 5 March 2011

Eclere....sau ecleruri?? :)

Blogul asta e ceva nou pt mine....si o parte din retetele pe care le fac sunt ceva nou...a first for me.
Asa si cu eclerele astea....care au fost un mix de retete amestecate de pe net, cu instructiuni prin telefon de la o prietena care imi spunea foarte impacientata ca "gogosile trebuie sa se umfle, daaa?" :))
Si pentru ca orice inceput poate sa fie bumpy road....pot sa ma "laud" ca prima transa de gogosele am aruncat-o la gunoi pentru ca nu s-au umflat nici batute. Am pus prea mult ulei....si doar nu era sa vin in fata voastra cu gogosele neprezentabile, neumflate si neapetisante....

Ce am pus pt aluat:
  • 300 ml apa
  • 200 ml ulei
  • 4 oua
  • 200 grame faina (1 lingura cu varf are 25 gr, you do the math....)





Ce am pus pt crema:
  • o cutie crema Mascarpone
  • esenta rom
  • esenta vanilie
  • 3 linguri zahar
  • ciocolata rasa
Ce am pus pt glazura
  • 3 patratele cico alba
  • 3 patratele cioco cu lapte si caramel
  • putina smantana pt gatit, ca sa lege ciocolatile impreuna
Am pus intr-o cratita la fiert (ideal sa fie de teflon, ca sa nu se lipeasca) apa la fiert cu uleiul. Cand a fiert, turnati toata faina odata si amestecati bineeeee cu o lingura de lemn, ca sa nu se faca cocoloase. Amestecati pana cand aluatul se dezlipeste de pe pereti.
Lasati sa se raceasca putin apoi incepeti sa puneti oualele, cate unul odata, amestecand foarte bine. Urmatorul ou se adauga doar dupa ce cel dinainte a fost inglobat perfect.
Intr-o tava cu hartie de copt (eu nu am avut, am uns-o cu putin ulei, dar nu mai era nevoie nici de ala pt ca gogoselele sunt uleioase bine si nu se lipesc) am pus cu o lingura de inghetata globuri de aluat.
Soldateii astia frumos aliniati se dau la cuptor la foc mare (cuptor preincalzit oricum) vreo 15 min, apoi micsorati flacara si mai lasati vreo 15 min. Nu deschideti usa la cuptor, altfel o sa plangeti dupa ele.
Sunt gata cand sunt rumenite si daca le bateti suna putin a gol....e posibil in functie de puterea cuptorului sa trebuiasca sa le tineti mai mult de 30 min cu totul.
(Nota importanta: stiu ca reteta se cheama "eclere" si alea ar trebui sa fie lunguiete, dar eu nu am avut cu ce sa le torn, asa ca gogosele de choux a la creme mi s-a parut a fi o idee geniala).







Sa revenim: cat stau soldateii la rumenit in cuptor, am facut crema, which is very basic.
Mascarponele l-am amestecat cu zaharul pana s-a topit, am pus aromele, ciocolata data pe razatoare....si gata crema. In functie de gust si placere, puteti umple cu ce tip de crema vreti, vanilie, cioco, etc.....

Dupa ce gogoselele s-au facut (si racit) se taie si se umplu cu crema.
Glazura este easy peasy to do: am pus la incalzit in microunde ciocolata de ambele feluri, cu un pic de smantana lichida pt gatit....am amestecat si am pus cu o pensula de silicon peste capacele gogoselelor....
Le-am facut ieri dupa amiaza, azi de dimineata mai era una singura. :)

PS: pe viitor voi mai face eclere, dar cu anumite imbunatatiri: mai putin ulei in compozitie, asta e prima chestie, mi s-au parut prea uleioase cand se coceau.
Crema clar va fi alta. Cea de mascarpone mi s-a parut destul de.....fara personalitate, ca o frisca la gust si cam atat. Era ok, nu zic nu....dar nu a fost wow. Mergea ceva mai aromat,
crema de vanilie, de lamaie.....dar asa invatam incet incet cu totii. :)

Friday, 4 March 2011

Budinca de franzela cu branza de vaci (desert)

Budincuta asta am incercat-o pentru piticul meu, dar se pare ca a avut mai mare succes la adulti. E dulce si se poate servi ca si desert. A. e mare fan.

Ingrediente:
  • 150 gr. franzela (doar miezul!) Inseamna tot miezul de la 1 franzela si jumatate.
  • 300 ml lapte
  • 50 gr. faina (4 linguri cu varf)
  • 100 gr. unt
  • 250-300 gr. branza de vaci
  • 5 oua
  • 1/2 lingurita sare
  • 150 gr. zahar tos
  • esenta de rom
  • esenta de vanilie
  • 2 lingurite cu varf gem de ... ce aveti. Reteta spune ca de caise, dar eu nu am niciodata de asta in casa, asa ca pun de visine.
  • 1 lingurita gem de coji de portocale. Nici de asta nu am :))


Franzela se curata de miez si miezul, dupa ce a fost cantarit, se rupe bucatele mici (se faramiteaza). Apoi se inmoaie in tot laptele rece, pana cand il absoarbe.

Apoi se adauga galbenusurile, branza de vaci maruntita bine cu furculita, untul topit, faina, gemul, sarea, esenta de rom si se amestesca bine.

Albusurile se bat spuma, apoi se adauga tot zaharul tos si esenta de vanilie si se bate iar pana se intareste.

Albusurile se incorporeaza in compozitie usor, prin rasturnare.

Compozitia se rastoarna intr-o tava unsa bine cu margarina si tapetata cu faina.

Se coace 40 de minute la cuptor, la foc mediu (treapta 5). Nu se deschide cuptorul 20 de minute.






Mancare de vita cu ciuperci

Mancarica asta este una dintre preferatele noastre. E foarte usor de facut, insa dureaza mult. Trebuie gatita intr-o zi de weekend de catre membrii clasei muncitoare :)

Ingrediente:
  • 1 kg carne de vita sau vitel (eu cumpar muschiulet)
  • 750 gr. ciuperci (proaspete, nu-mi plac alea la conserva)
  • 1 ceapa maaare
  • bulion
  • sare
  • 1 legatura patrunjel
  • vreo 7 catei de usturoi
  • cine doreste poate pune si putin vin alb

Carnea de vita se spala si se taie cubulete. Eu le tai mai micute pentru ca asa imi place si pentru ca se fierb mai repede. Apoi se pune carnea la fiert. Dupa ce i-ati luat spuma, "uitati-o" pe foc vreo 5 ore. Ideea e sa se fiarba foooaaaarteee bine, pana cand se rupe imediat ce ai infipt furculita in ea. Nu e suficient doar sa intre furculita. Trebuie sa se topeasca in gura cand o mananci.

Dupa ce s-a fiert carnea, se taie ceapa cubulete, se caleste separat si se rastoarna in oala cu vita.

Intre timp ciupercile se spala bine si se curata. Apoi se taie bucati mai mari si se arunca in oala. Eu las si ciupercile sa fiarba destul de bine tocmai pentru ca le las bucati mai maricele.

Se adauga si usturoiul (il tai feliute mici) si sarea.

Dupa ce au fiert si ciupercile se pune bulionul (cam 3 linguri pun eu).

La final adaug patrunjelul tocat marunt.

Imi place sa las ceva "zeama" in mancarica, adica sa nu fierb toate in prea putina apa, pentru ca merge excelent servita cu un piure de cartofi ca garnitura.

Pofta buna!

Thursday, 3 March 2011

Ciorba de cartofi cu afumatura


Eu sunt fana de ciorba.....supa.....supa crema....combinatii de genul asta.
Asa ca aveam de mult in plan o ciorbita, mai ales ca nu facusem de mult (luni de zile) si mai imi ramasese putina afumatura de la varza calita.
Asa ca am purces la treaba, care nu e deloc complicata, dar in schimb e a naibilor de gustoasa.
Ce am pus:
  • 4-5 cartofi
  • 1 telina maricica
  • 1 ardei capia
  • 2 morcovi maricei
  • ceapa rosie
  • afumatura dupa gust
  • bulion
  • sare, leustean
  • vreo 3 litri de apa
Am taiat morcovii cubulete, la fel si ardeiul capia si ceapa rosie (nu intrebati de ce, dar nu gatesc cu ceapa alba...one of my weirdnesses), telina am dat-o pe razatoarea mare.
Le-am pus la calit cu foaaaaarte putin ulei (ciorbita asta e destul de grea, din cauza de afumatura & Co, nu mai avea rost sa o uleiesc si cu multa grasime extra) si am calit bine legumele, pana s-au muiat.
Am pus deasupra si afumatura si le-am lasat sa se cunoasca vreo 10 minutele....apoi am turnat apa rece si le-am lasat sa fiarba incetisor.
Cand legumele erau aproape fierte am adaugat si cartofii cubulete si am lasat inca vreo 10 min, cu oala acoperita cu juma de capac.
Spre final am dres de sare, am pus si cateva linguri de bulion (nu am avut rosii in bulion, sigur iesea mai buna).

Acum optional se putea si acri cu ceva bors bun, cu aroma de leustean....dar eu aveam alt gand murdar cu ea, asa ca am lasat ciorba dulce, doar ce era putin acrisoara de la rosii.
Daca doriti, fierbeti separat borsul, lasati-l sa dea cateva clocote si apoi acriti ciorba dupa gust.

Eu o visam sub forma de ciorba dulce cu salata de ceapa alaturi (stiti voi povestea: ceapa taiata solzisori, se freaca cu sare, olecuta de ulei si otet balsamic daca e, cu atat mai bine....si se mananca cu ce va place).
Asa ca asta am mancat: ciorba fierbinte, plina de legume aromate (good kids eat their veggies), cu salata de ceapa si un colt de paine proaspata si cu coaja crocanta.

PS: Reteta asta, din cauza salatei de ceapa, imi aduce aminte de Doice.

Friday, 25 February 2011

Varza calita

Ieri cand m-am apucat sa fac varza calita nici cu gandul nu gandeam ca asta o sa fie reteta care o sa sparga ghinionul (oricare ar fi fost ala). Pen' ca atunci cand aranjam eu mai frumos lucrusoarele pe farfurie, zdrang am dat cu farfuria pe jos si am facut-o tandari.
Pana si senor Bila a venit mirat sa vada ce zgomot s-a auzit, cu fata lui afanisita "Vai, ce somn lung am dormit voinicii mei, de ce ma treziti tocmai acum?"

Asa ca am pus eu frumos mana pe matura, am strans ramasitele de farurie de pe jos si ma gandeam ca am spart ghinionul, asa ca de acum o sa gasim si bona, poate castigam si la Loto....si dupa aia m-am trezit din reverie. :))

Varza calita imi place....dar nu imi place sa o fac. De ce? Simplu, in primul rand nu imi place sa o toc, si in al doilea rand pentru ca de fiecare data cand o calesc, arunc cu ea in toate partile si fac dezastru all over. Deci varza calita = smotru extra pentru mandea.

Dar e buna, S. mananca asa ca....

Ce am pus:
  • 1 varza si jumatate, din cele maricele. Romanian varza please, nu varza din aia din alte tari straine, cu foi groase si nervuri noduroase.
  • Bulion, 2-3 linguri
  • Ulei
  • Sare, cimbru, piper nu am mai avut...
  • 2 olteni bine afumati pt S. si coaste afumate pt mine.
Am tocat varza si am pus-o intr-un recipient incapator, am frecat-o cu sare.
Uleiul era pus la incins, asa ca am inceput sa pun din varza sarata
si sa amestec (aruncand si pe alaturi, asa cum numai eu pot sa fac). Dupa ce am indesat toata varza in oala am continuat sa o calesc si am pus separat la prajit, intr-o craticioara coastele de porc si carnaciorii.
Dupa ce s-au prajit si ele si au prins culoare, m-am intors sa vad ce facea verzisoara....care intre timp scazuse considerabil.
Am pus peste ea apa, bulion, sare, cimbru, am pus si afumatura, uleiul in care se calise for extra flavor si am dat totul la cuptor.

Veti zice ca am o usoara obsesie pentru a gati toata mancarea la cuptor...si poate ca aveti si dreptate. Avantajele sunt ca se face incet (I like slow cooking), pot sa mai am grija si de alte chestii prin casa fara sa vin sa dau mereu cu batul in oala....si se rumeneste cum ne place noua.

A scazut frumos si a fost foarte buna, carnita de pe coaste era frageda
si cadea de pe os....am papat azi cu mamaliguta calda.....cine are (voie) si cu ardei iute, asa sa manance.....la noi e casa spanzuratului, asa ca nu vorbim de funie. :(

Thursday, 24 February 2011

Rata - panica in tunel


Asta cred ca va fi cea mai scurta postare ever: am o rata in congelator, a whole duck!! Si nu stiu ce sa fac cu ea.
I'm not Julia Child people, chiar nu stiu cum voi avea grija sa iasa ceva cat de cat decent, nu pot sa sper la bun. Dar exista, este acolo, ma asteapta...asa ca va ajunge cumva la mine in farfurie. (observati cu drag singularul, of course ca S. nu serveste nici rata) :))
PS: poza e pentru inspiratie....


Cartofi frantuzesti - fara poze :(

In ziua retetei de Sos Bechamel facusem de fapt cartofi frantuzesti la cuptor. Iar reteta de sos alb era doar un preludiu la ce urma....dar timpul si conditiile potrivnice au facut sa nu pot posta reteta...pana acum.

Cu intarziere si rusine in glas, postez asadar reteta de cartofi la cuptor, fara fotografiile care au disparut "misterios" de pe aparatul foto. Hmmmm.....

Ce am pus:
  • 4 cartofi maricei (ar fi trebuit sa fie rosii ca aia nu se sfarama la fiert, dar nu am avut)
  • 3 oua fierte
  • telemea de oaie (cam 300 gr)
  • cascaval (cam 150 gr). Aici recunosc ca a fost putin cam sarat totul, dar nu a fost cu suparare, ca noi mancam sarat. Ca idee pt viitor, in loc de cascaval voi pune mozzarela, pentru a ii da textura si elasticitate, dar fara sa fie prea sarat amestecul.
  • Sos Bechamel
Long story short: cartofii se fierb in coaja, oaulele se fierb tari, cascavalul si branza se dau pe razatoarea mare, se face sosul Bechamel.
Cartofii fierti (eu nu i-am fiert de tot, special ca sa nu se sfarame, se vor mai gati si in cuptor) se decojesc si se taie felii groscioare, se decojesc cele 3 oua si se taie felii apoi se purcede la asamblare: putin sos pe fund, apoi un strat de cartofi, oua, amestecul de branzeturi, sos bechamel, din nou cartofi si tot asa.
Incercati sa le puneti destul de compacte, ca sa nu se trasnforme totul intr-un amestec ce va zbura din furculita. Nu va fie teama sa get your hands dirty...apasati putin peste ele (pana sa puneti sosul) :)
Ultimul strat sa fie de cartofi, peste care turnati sos, putin cascaval just for the looks si dati la cuptor.
La mine a stat 45 de min in cuptor la treapta 4-5. Va veti da seama cand s-a facut, pentru ca totul va fi rumen si aspectuos (si aici iar ma supar ca nu am dovezi sa va arat minunatia) :((

Nu serviti imediat pt ca totul este extreeeem de fierbinte (limba mea stie cel mai bine) . Lasati sa stea putin in cuptor, ca sa se imbibe bine cartofii in sos.
Este bun si rece si cald, poate fi mancat si ca fel principal (poate cu niste muraturi) sau langa o bucata de friptura.

Pont: nu va zgarciti cu sosul, care chiar daca are la baza faina prajita in unt nu este un sos greu. Este foarte bun sa uneasca toate ingredientele intre ele, cand e rece si taiati, sta dreapta ca o felie de tort.

Tuesday, 22 February 2011

Friptura "Habar nu am ce fac"

Well.....ieri nu a fost o zi prea buna si ca sa fie colacul colac si pupaza pupaza mi-era si foame, lui S. la fel iar mancare gatita ioc.
Asa ca am hotarat ca e cazul sa gatesc ceva simplu, fara mari batai de cap si mai ales fara sa ma solicite prea mult in bucatarie.
Ce am pus:
  • pulpa porc dezosata (vreo 500-600 gr cred ca avea)
  • 4 catei de usturoi
  • 1 ceapa rosie
  • ulei, apa, vin alb sec
  • cimbru din belsug
  • sare, piper
Am dezghetat frumos o pulpita de porc (recunosc, nu prea ma omor dupa ea, eu sunt iubitoare de ceafa si alte "porcarii" mai unsuroase, dar a iesit chiar buna) si am taiat-o evantai. Adica feliute cam cat un deget de groase, dar nu pana jos, ci doar cat sa le rasfir si sa pun diverse chestii intre ele.

Am frecat bucata de carne bine cu un amestec de sare, piper, cimbru, usturoi, ulei, am indesat usturoi si cimbru si intre feliile de carne.
Ceapa am taiat-o pestisori si am aruncat-o in tigaie, pt un plus de gust.
Joaca asta de copii a continuat cu friptura care a facut baita in parti egale de apa, ulei si vin (nu chiar egale, aia de ulei a fost mai mica putin) si in the oven it goes.
Cuptorul sa fie incins, sa mearga treaba mai repede.

Apoi in functie de preferinte, un film, o carte, o revista....cu mentiunea sa mai treceti si pe la purcelus sa il stropiti cu sosul din tava.
Fripturica a iesit foaaarte aromata, asa ca un mic pont: nu va zgarciti cu condimentele, puneti din plin, adaugati ce va place voua...sunt atatea ierburi care merg cu carnea de porc, fulgi de ardei iute, etc.....

A fost bun, S. a bagat 2 portii.....deci "Ave moi"...am mancat cu cartofei si muraturi.
Simplu ca "buna ziua" si perfect pt o zi morocanoasa. Si daca nu puneti tot vinul din pahar peste friptura....faceti ce am facut eu, ca era pacat sa arunc bunatatea. :))

Prajitura cu mere caramelizate

Este o reteta simpla si rapida.
Am folosit acelasi aluat pentru a face briose si au iesit grozave.

Ingrediente:
3 oua
14 linguri zahar + 4 linguri zahar pentru caramel
14 linguri lapte
14 linguri ulei
24 linguri faina
coaja rasa de portocala
1 plic praf de copt
3 mere



Se mixeaza 14 linguri de zahar cu toate ingredientele si se toarna jumatate din compozitie in tava teflonata (daca nu aveti trebuie pusa hartie de copt).
Se baga la cuptor la 185 de grade circa 10 min pana cand prinde putina crusta.

Intre timp merele se spala, se curata de coaja si se taie in cubulete mici. Se pun restul de 4 linguri de zahar si o lingura de apa pe foc pana cand zaharul se topeste si incepe sa se caramelizeze.
Cand incepe sa se schimbe la culoare se adauga merele care se calesc pana se inmoaie si se dau la o parte de pe foc.
Se scoate tava si se aseaza merele.













Deasupra se toarna si restul aluatului. Se coace inca 18-20min pina cand se rumeneste si trece testul scobitorii.
Se lasa sa se raceassca si se taie bucati.
Eu am servit feliile cu bucatele de mar caramelizate si caramelul ramas.

Monday, 21 February 2011

Iahnie de fasole

Ingrediente:
1 kg fasole
1 ceapa
1 morcov
o lingura de bulion
2-3 frunze de dafin
sare, piper

Se lasa fasolea in apa rece peste noapte. Daca faceti asta reduceti foarte mult timpul de fiert.
Fasolea se pune la fiert intr-o cratita cu apa rece. Dupa ce a ajuns in punctul de fierbere se scurge apa din cratita, se pune apa rece si se pune la loc pe aragaz. Trebuie schimbate 3 ape pentru ca fasolea sa scape de substantele care fac rau la digestie.
Ceapa se toaca cubulete si morcovul se rade pe razatoarea mica. Se pun impreuna la calit intr-o tigaie cu ulei.
Dupa ce schimbam si a treia apa la fasole, adaugam in cratita ceapa si morcovul, frunzele de dafin, sarea si piperul.
Cum verificam daca fasolea s-a fiert.  Luam 2-3 boabe intr-o lingura si suflam. Daca coaja se ridica de pe bob inseamna ca s-a fiert.
Se adauga lingura de bulion si se mai da cateva clocote.

Am servit cu carnati prajiti si cu ceapa rosie.

Apple crumble - mere cu aluat sfaramicios

Aceasta reteta este pentru britanici cam cum este placinta de mere pentru noi.
Diferenta principala dintre cele doua retete este ca cea britanica este mai rapida. Aceasta reteta nu necesita foi asa ca timpul de preparare este de circa 20 de minute.


Ingrediente:
4 mere
200 grame unt/margarina
200 grame zahar
300 grame faina
un praf de scortisoara

Untul/margarina se amesteca cu faina. De preferinta se foloseste o furculita pentru ca aluatul este sfaramicios si cam greu de amestecat. Apoi se adauga si 150 de grame din zahar si se ameste ca in continuare. Eu am topit un pic untul si coca a iesit cam moale asa ca nu am putut sa o sfaram peste mere (am asezat-o cu lingurita). Teoretic
coca trebuia sa fie cam ca un fel de pesmet mai mare dar.....
Merele se curata si se taie in cubulete. Le asezam in vasul de yena si le presaram cu zahar si cu scortisoara.













Apoi luam coca si o faramitam sau o asezam peste mere.













Se baga la cuptorul incins la 180 de grade timp de 40 de minute.













Prajitura poate fi mancata fierbinte cu inghetata (asa cum este servita cel mai des la restaurant) sau rece cu un pic de zahar pudrat.

Supa gulas de vita

Supa este mancarea perfecta pentru vremea asta rece si umeda care ne face sa credem ca primavara nu va mai veni niciodata.
Reteta este simpla dar a durat 3 ore pana cand am putut sa gustam, asa ca trebuie multa rabdare.

300 gr pulpa de vita
1 ceapa
1 morcov
ardei gras rosu, galben si verde
2 catei de usturoi
1/2 cutie de rosii tocate (sau 2 rosii)
2 cartofi
2 frunze de dafin
1 lingurita boia iute (sau dulce, dupa gust)
sare, piper
patrunjel verde

Pentru galuste:
1 ou
2 linguri de faina


 











Curatam, tocam ceapa si apoi o calim in putin ulei. Cand s-a imuiat ceapa se pune boiaua si carnea taiata cubulete. Se caleste carnea pana isi schimba culoarea, apoi se toarna 1 litru de apa fiarta in oala si se lasa sa fiarba la foc mic.
Se taie morcovul in rondele si se adauga in supa.
In robotul de bucatarie am pus ardeii, usturoiul si rosiile din cutie si am mixat pana ce totul a devenit o pasta (daca vreti puteti sa tocati totul foarte marunt cu cutitul) si am turnat-o in oala.
Se umple oala cu apa, se adauga frunzele de  dafin, sarea, piperul si se lasa sa fiarba la foc mic. Va fierbe 2-3 h pana ce in carne intra furculia usor. Cand a fiert carnea se adauga cartofii taiati cubulete.

Se pregatesc galustele.. Intr-o castronel am spart un ou si am adaugat faina.
In timp ce tinem farfuria cu aluat deasupra supei care clocoteste, cu varful linguritei luam aluat si il punem in supa, formand astfel mici galuste. Tineti cont ca galustele cresc cand sunt fierte cam de 3 ori. Le fierbem 10 minute.

Presaram patrunjel verde tocat si o mancam fierbinte.

Sunday, 20 February 2011

Budinca de dovlecel (pentru copii)

Budinca de dovlecel este mancarea preferata a baietelului meu. I-o servesc de la 1 an si nu se satura niciodata de ea.

Ingrediente:
  • 5 dovlecei potriviti sau 4 dovlecei mari
  • 1 ou
  • 1 lingurita faina
  • 30 gr unt
  • 50 gr cascaval
  • 4 lingurite cu varf de smantana

Dovleceii se spala si se curata de coaja, apoi se taie cubulete mici. Se pun la fiert 10 minute, dupa care se ia oala de pe foc si se pun la scurs intr-o sita cu gauri mari, precum cele de paste.


Se lasa la scurs cam 15 minute, suficient cat sa se raceasca putin dar nu de tot.

Apoi se rastoarna intr-un castron si se adauga untul, care se va topi usor daca dovleceii sunt calzi. Se adauga si galbenusul de ou, faina, cascavalul ras prin razatoarea cu gauri mici si in final smantana. Se amesteca toate bine.

Albusul de ou se bate spuma si se adauga la final amestecand usor prin rasturnare.

In compozitie NU se adauga nici un strop de sare si nici in apa in care fierbe dovlecelul initial! Casvavalul si smantana sareaza suficient. Orice firicel de sare va face mancarea sarata! (Am incercat eu).

Compozitia se desarta intr-un vas de iena si se da la cuptor timp de 1 ora.

Rezulta 2 portii maricele de papica pentru bebei pofticiosi.











Saturday, 19 February 2011

Ciulama de ciuperci

Am sa postez o reteta care a avut mare succes la sotul meu, cel care nu vroia sa auda de ciulama de nici un fel.

Aveti nevoie de:
  • 500 gr ciuperci
  • 50 gr unt
  • 25 gr faina
  • 100 ml smantana
  • 1 ceapa
  • 1 legatura patrunjel (daca doriti si marar)
  • sare

Eu am ales ciuperci proaspete , tip champinion. Nu imi plac cele la conserva.

Ciupercile se curata si se spala bine, apoi se taie in felii mari. Daca sunt micute, pot fi lasate si intregi. Vor avea un aspect mai ... "de restaurant" in farfurie.

Apoi eu curat si tai ceapa in cubulete mici. Nu-mi place sa gasesc bucati mari de ceapa in farfurie si nici sa o scot dupa ce fierbe. Daca nu va place sa gasiti ceapa in farfurie pentru un anume fel de mancare, dar totusi sa o pastrati, o puteti mixa foarte bine dupa ce a fiert, ca pentru supe creme, si apoi o aruncati la loc in oala.

Ceapa se caleste putin si apoi se adauga ciupercile si se lasa la fiert. Daca ciupercile sunt in bucati mari, trebuie lasate la fiert putin mai mult ca sa se patrunda bine.

Dupa ce ciupercile au fiert se pregateste sosul de ciulama: se freaca faina cu putina apa rece si se rastoarna peste ciuperci cu care se amesteca binisor. Se lasa sosul sa dea in cateva clocote pentru ca acesta sa iasa omogen (in cazul in care mai raman ceva cocoloase), apoi se ia cratita de pe foc.

Smantana se bate cu o lingura de apa rece si se adauga in mancarea fierbinte impreuna cu sarea si patrunjelul taiat marunt.

Eu o servesc ca garnitura.














Chiftelute cu sardine

Aceasta reteta an gasit-o pe un site dedicat retetelor din peste. Inutil sa zic ca am sortat retetele dupa dificultate si asta era printre cele mai usoare.
Este o reteta economica si buna cand nu aveti nici o idee ce ati putea gati. Am pregatit-o si cu ton si a iesit la fel de buna.

Ingrediente:

4 cartofi mari
o cutie de sardine in ulei sau in apa
o ceapa
un ou (eu prima data am folosit 2 oua si amestecul a iesit cam moale)
patrunjel
sare, piper
faina
ulei pentru prajit


Am curatat cartofii, i-am taiat cubulete, i-am fiert si pe urma i-am zdrobit cartofii ca pentru pure.
Am deschis conserva de sardine si am scurs uleiul. Am scos pestii si i-am desfacut pe jumatate ca sa le pot scoate sira spinarii si apoi le-am zdrobit cu furculita.
Am curata si tocat ceapa si patrunjelul.














Am amestecat ingredientele:













Am luat o lingura de amestec si am trecut-o prin faina












Am prajit chiftelutele circa 3 minute pe fiecare parte.


















Au iesit delicioase si am uitat sa le fac poza la final cu felii de lamaie :)